Zilver schoonmaken

zilver schoonmaken

Sieraden zijn gemaakt om te dragen, maar juist het dragen ervan zorgt ervoor dat sieraden er minder mooi en glanzend uit gaan zien. Zeker bij zilveren sieraden zie je dit vaak gebeuren, ze worden dof of verkleuren naar mate je ze langer draagt. Zilver schoonmaken hoeft niet moeilijk te zijn als je goed weet wat je doet.

Hoe pak je dit het beste aan?

Je herkent het misschien wel, je zilveren sieraden worden steeds zwarter naar mate je ze langer draagt, ze lijken vies en verliezen hun glans. Je kunt zilver op verschillende manieren schoonmaken maar niet alle manieren zijn even goed voor elk sieraad.

zilver schoonmaken
  1. De meeste bekende manier is met zilverpoets. Doe de zilverpoets op een zacht doekje en poets hiermee voorzichtig het sieraad op. Je zult zien dat het zwart achterblijft op het doekje en je sieraad langzaam zijn glans weer terugkrijgt.
  2. Het gebruik van alleen een zilverdoek is ook mogelijk. Het nadeel van deze methode is dat het vrij lang kan duren wanneer het sieraad veel details heeft.
  3. Een andere methode om zilver weer zijn glans te laten terugkrijgen is een badje te maken van lauwwarm water, een theelepel (zuiverings)zout en een theelepel afwasmiddel waarin je de zilveren sieraden een nachtje in laat weken. Let hierbij op dat er geen gelijmde onderdelen op het sieraad zitten, deze kunnen loslaten in het sopje. Controleer ook eerste het materiaal van je sieraad voor je deze methode toepast.
zilver schoonmaken

Wat moet je vooral niet doen!

Er zijn verschillende manieren om zilveren sieraden weer mooi schoon en glanzend te krijgen. Er zijn echter ook manieren die we sterk afraden, zeker wanneer je niet helemaal zeker bent van het basismateriaal van jouw geliefde sieraad. Tips als het oppoetsen met krijt, as of tandpasta raden we af. Behalve dat het niet altijd werkt kan dit ook je sieraad beschadigen en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. Wil je zeker weten dat jouw sieraad niet beschadigt? Of ben je niet zeker van het materiaal en wil je de veiligste optie? Kies dan liever voor een reiniger die geschikt is om alle soorten zilver schoon te maken. Een reiniger van bijvoorbeeld coat&shine zorgt er niet alleen voor dat je sieraad weer helemaal schoon is, maar ook dat hij ook weer die glans krijgt die je herkent van nieuwe sieraden. En als laatste brengt het een onzichtbare beschermlaag op aan waardoor jouw favoriete sieraad nog langer mooi blijft.