Wil je beginnen met mediteren? Probeer een van deze soorten meditatie 

Als je wilt beginnen met mediteren heb je keuze uit vele soorten meditatie. Als beginner kan het lastig zijn om uit te zoeken wat de verschillen precies zijn tussen deze soorten meditatie. Lees daarom in dit artikel over vier soorten meditaties. 

Mindfulness meditatie 

Dit is een van de meest bekende soorten meditatie. Het is ook een geschikte meditatie om mee te beginnen. Bij Mindfulness meditatie draait het allemaal om je bewustzijn en aanwezig voelen. Mindfulness staat voor aandacht hebben in het moment waarin je leeft. Tijdens de mindfulness meditatie is dit het focuspunt. Hierbij helpt het om je op je ademhaling te focussen. Dit is daarom bij veel meditatieoefeningen de focus. Binnen de mindfulness meditatie zijn er verschillende soorten varianten, zoals yin meditatie, loop meditatie en bodyscan meditatie. 

Transcendente meditatie 

Transcendent betekent letterlijk overstijgend. Bij deze vorm van meditatie is het focuspunt een ‘mantra’. Mantra staat voor bevrijden. Een mantra is een gedachten die je herhaalt totdat je geen gedachten meer hebt. Je bent wel nog bewust van het moment. Door deze soort meditatie bereik je jouw zuivere bewustzijn. Er zijn verschillende soorten mantra’s die je kunt gebruiken. Zo kan je gebruik maken van de mantra aum of Om Namah Shivaya.  
 

Chakra meditatie 

Voor het doen van Chakra meditatie kan je edelstenen gebruiken, zoals een edelsteen sieraad. Bij de keuze uit de soorten edelsteen sieraden is het belangrijk om te kiezen voor een edelsteen wat bij jou past. Bij deze soort meditatie is het doel om je chakra’s in balans te brengen. Je chakra’s zijn de energiecentra in je lichaam. Per aanhanger van de Chakra meditatie verschillen de meningen over hoeveel soorten chakra’s er zijn. Meestal wordt er uit gegaan van de 7 grootste chakra’s. Als je chakra’s geblokkeerd zijn of te ver open staan ontstaat er disbalans. Hierdoor kan je energie niet goed stromen.  

Slaap meditatie 

Heb je problemen om in slaap te komen of lukt het niet om de hele nacht door te slapen? Dan is slaap meditatie iets voor jou! Door slaapmeditatie val je sneller en dieper in slaap. Er zijn verschillende slaapmeditaties die je kunt uitvoeren. Je vindt slaapmeditaties in Spotify, podcasts en video’s. Deze meditaties zijn met muziek, waardoor je wordt geleid tijdens de meditatie. 

Naast deze soorten meditatie zijn er nog véél meer soorten meditatie, zoals Vipassana meditatie, zen meditatie, klankschaal meditatie en loopmeditatie. Er is zelfs speciale meditatie voor kinderen!