Verschillende soorten pakken en wanneer je ze hoort te dragen

Dankzij de tegencultuur in de jaren ‘60 zijn mannen verlost van de strakke pakken, tenzij je jezelf in hogere kringen begeeft. Toch komen pakken steeds weer meer en meer terug in de mode, een trend die op TikTok al duidelijk zichtbaar is. Een man in een pak valt namelijk enorm op tegenwoordig, maar wanneer draag je welk pak en waar dien je op te letten? In dit artikel leer je alle essentiële informatie over hoe en wanneer je een pak draagt.

Modern en comfortabel

Het makkelijkste qua pakken om te dragen tegenwoordig is het tweedelige pak. Hiervoor hoef je namelijk alleen een pantalon en een colbert te dragen. Afhankelijk van wanneer je dit pak wil dragen, kan je hem helemaal aanpassen naar jouw persoonlijkheid. Draag je het naar een strandfeest, ga dan voor een linnen tweedelig pak met bijvoorbeeld een linnen t-shirt eronder. Wil je het toch wat netter, dan kan je gaan voor een pak in een polyester stof vermengd met iets als wol. Je kan ook altijd een overhemd dragen onder een tweedelig pak om het netter te maken. Draag bij dit pak alleen een stropdas wanneer je gaat voor een overhemd. Verder kan je dit pak aankleden met elk type accessoire dat je kan bedenken.

Deftige persoonlijkheid

Heb je een wat deftigere gelegenheid om naar toe te gaan, zoals bijvoorbeeld een bruiloft, dan is het verstandig om voor een driedelig pak te kiezen. Dit is hetzelfde als het tweedelige pak, maar dan met een gilet erbij als extra toevoeging. Door het bijkomende gilet, dien je het altijd te dragen met een overhemd en een stropdas. Toch kan je het driedelige pak ook nog volledig aanpassen naar jouw stijl. Wil je bijvoorbeeld iets dat lijkt op een Peaky Blinders pak, dan kies je voor een wollen of tweed stof pak met als accessoire een stropdas en een klepmuts. Ga je liever voor iets moderners en fris, kies dan een leuke groene kleur uit en linnen materiaal. Ook het driedelige pak kan je met allerlei accessoires personaliseren.

Smokin’ hot

Ga jij naar een keurig event ná 17.30? Dan is het tijd voor een smoking! De smoking bestaat eigenlijk uit dezelfde onderdelen als het driedelige pak, maar dan is alles zwart met een wit overhemd, zwarte (lak)schoenen, een zwarte strik en zwarte sokken. Nette manchetknopen zijn hierbij ook van uiterst belang en het witte overhemd dat je gaat dragen heeft een oncomfortabel hoge kraag. Misschien niet het meest prettige om te dragen, maar je ziet er sowieso pico bello uit.

Rockin’ on! Of toch niet?

Mocht jij je in hogere kringen begeven en na 17.30 naar een ongelooflijk belangrijk event gaan, dan is het tijd voor het rokkostuum. Deze moet aan strikte eisen voldoen, waaronder: de rokjas dient twee punten te hebben dit tot de knieholtes komen, er moet een witte strik, zwarte lakschoenen en zwarte kniekousen gedragen worden en horloges zijn uit den boze. Als je de tijd wil bijhouden, kies dan voor een zakhorloge. Ga ook niet overboord met personalisatie, daar is het nu zeker niet de tijd voor. Dit pak kan je ook dragen als jij als promovendus jouw promotie gaat maken.

Veel succes met het klaarmaken van je pak en veel plezier met het event waar je naartoe gaat!